Domaćini smo državnog natjecanja WSC 2021 u disciplini Modni dizajn i tehnologija

32

Obrtnička škola Požega i ove je godine škola domaćin Državnog natjecanja WorldSkills Croatia 2021. u natjecateljskoj disciplini Modni dizajn i tehnologija.

Državno natjecanje odvijalo se na Zagrebačkom Velesajmu u periodu od 11. do 13. svibnja 2021., uz visoke epidemiološke mjere, bez posjetitelja.

Natjecale su se tri škole: Škola za modu i dizajn Zagreb, Obrtnička škola Split i Obrtnička škola, Požega. Tema ovogodišnjeg natjecanja nosi naziv „Tradicija u modi". U okviru teme učenici su kreirali kolekciju inspiriranu tradicijom, ali na suvremen i inovativan način kako bi odgovarala sadašnjem vremenu.

Prvi dan natjecanja učenici su se upoznali s natjecateljskim prostorom, isprobali strojeve i opremu te odradili dva modula natjecanja koja su pripremili prije dolaska. Modul Istraživanje u okviru kojeg su izradili inspiracijsku ploču na kojoj su objasnili tijek istraživanja teme, te modul Modni dizajn u okviru kojeg su izradili elaborat s modnim i tehničkim crtežima modela kolekcije, računalno izrađenim krojevima za modele iz kolekcije i svim ostalim elementima potrebnim za izradu kolekcije.

Drugi dan natjecanja učenici su konstruirali temeljni kroj ženske bluze s rukavom te na temelju tehničkog crteža modela koji su dobili na natjecanju, modelirali temeljni kroj kako bi dobili krojne dijelove za zadani model bluze. Nakon toga, počeli su izradu bluze.

Treći dan natjecatelji su završili šivanje bluze. Dobili su kutiju koja sadrži različite ukrasne dodatke (ukrasne trake, perlice i sl.). Odabirom dodataka učenici su trebali ukrasiti izrađenu bluzu i povezati s temom natjecanja.

U okviru posljednjeg modula Prezentacija kupcu, učenici su trebali izraditi prezentaciju u kojoj prezentiraju kreiranu kolekciju: ideje, viziju, skice, te profesionalnu viziju koja uključuje troškove izrade, cijenu modela, robnu marku, distribuciju, modne trendove i sl.

Svi moduli odrađivali su se u unaprijed određenom vremenskom intervalu.

Natjecatelji su uspješno odradili zadatke i svojom kreativnošću i originalnošću pokazali ljubav prema struci u kojoj vide svoju budućnost.

Nakon opsežnog ocjenjivanja od strane prosudbenog povjerenstva, a prema unaprijed definiranim kriterijima i aspektima, rezultati su sljedeći:

  1. Tihana Josipović, Obrtnička škola, Požega
  2. Ante Brnić, Obrtnička škola Split
  3. Petra Tomljenović, Škola za modu i dizajn, Zagreb 

Čestitamo svima na osvojenim medaljama.

Prijavi se na natječaj "Ja - super junak/junakinja...
Učenici naše škole ponovno među najboljima u držav...

Povezani postovi

© 2015 Obrtnička škola Požega - design by Medialive