Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

Znanje na djelu - Valamar Rivijera

Zaklada Znanje na djelu, uz podršku partnerske tvrtke Valamar Rivijeri d.d. organizirala je 12. i 13. listopada 2017. godine program Istražujem svijet rada koji je učenicima predstavio širok spektar mogućnosti razvoja karijere u turističkim zanimanjima te im ukazao na različite kompetencije neophodne za svako pojedino zanimanje. Učenici su imali priliku postavljati pitanja i razgovarati o mogućnostima studentske prakse i zapošljavanja te se upoznati s trendovima u turističkom poslovanju, a posebno je zanimanje izazvalo predavanje sommeliera te kratki tečaj izrade koktela.

Edukativni posjet organiziran je za 45 učenika iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek zatim Obrtičke škole iz Požege te Industrijsko-obritničke škole Nova Gradiška.

bd1b0f23 0600 4074 9fda d8fb8ef73071

16b907a0 abeb 403e aa5a cdb2c6ded9ea

48771996 04d7 40e7 ab75 7e5061fab0e8

Tjedan cjeloživotnog učenja - Zaštita prava potrošača

Dana 6.10. učenici 2.h i 3.h sudjelovali su na radionici Zaštita prava potrošača u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Obris. 

S ciljem edukacije i informiranja učenika o načinima na koje mogu ostvariti svoja potrošačka prava, provedena je edukativno-informativnu radionica „Potrošači, upoznajte svoja prava i koristite ih!“. 

P1013393

P1013394

P1013396

P1013397

P1013398

P1013402

 

Međunarodni dan kave - trening za baristu

1. listopada - Međunarodni dan kave

Sa šlagom, bez mlijeka, sa šećerom ili bez njega, kako god je pili, kava je mnogima od nas sastavni dio dana. 

Legenda o kavi

U nedostatku dokaza o porijeklu kave, prisutno je više legendi o njenom otkriću. Jedna od najpoznatijih govori o afričkom pastiru Kaldiu i njegovim veselim kozama. Legenda kaže kako su koze počele živahno “plesati” nakon što su obrstile obližnji grm. Želeći saznati o čemu se radi Kaldi je ubrao i pojeo nekoliko bobica. Nije trebalo dugo i on se počeo osjećati krepko i poletno kao njegove koze. Pod dojmom novootkrivenog osjećaja Kaldi se sa šakom bobica uputio u selo, kako bi od vjerskog starješine, saznao o čemu je riječ. Ovaj je glatko porekao njihovu moć, bacivši ih u vatru. Prostorijom se ubrzo proširio neobičan miris. Preostala zrna su pomiješana s vrelom vodom i tako je, legenda kaže, nastala prva šalica kave.

Riječ kava

O podrijetlu imena “kava” postoji više različitih mišljenja i tumačenja. Jedni su zagovornici teze po kojoj je ime “kava” poteklo od imena jugozapadne Etiopske pokrajine Kafa (danas Kefa) u čijem je gorju otkrivena biljka gdje raste divlje. Drugi okreću cijelu priču i tvrde da je zapravo ova regija dobila ime po kavi, a ne obrnuto. Bilo kako bilo, obje teorije dio su mišljenja koje povezuje ime kave s njenim geografskim porijeklom.

Drugi zagovaraju teoriju po kojoj ime “kava” potječe od arapskog naziva “qahwa” koji se odnosi na crni napitak spravljen od prženog i samljevenog zrnja. Etimolozi smatraju da riječ “qahwa” u arapskom jeziku vuče korijen iz riječi koja pojmovno znači “umanjiti želju za nečim”. Ovako se, naime, nazivalo piće koje smanjuje apetit za hranom, a zapravo se radilo o vinu. Pojmom “qahwa” u kasnijoj upotrebi označavani su i drugi psihoaktivni napici kao što je “khat”- piće dobiveno iz lišća biljke Kafta (Catha edulis l.), koje je još uvijek popularno u Jemenu. Zagovornici ove teorije kažu da su pripadnici mističkoga asketskog islamskoga reda Sufi jednostavno uzeli staru riječ kojom se nazivalo vino i pridodali ga novootkrivenom napitku kave, koja im je smanjivala želju za hranom i spavanjem. Kako im je bilo zabranjeno piti vino, “qahwa” im je služila kao idealno piće za održavanje strogog duhovnog i isposničkog života u pustinji.

Postoji još jedno tumačenje sa slabijim etimološkim utemeljenjem koje riječ kava dovodi u vezu s riječju “quawwa” ili “cahuha” što znači moć ili snaga. 
Ovo tumačenje ima izvorište u legendi koja kaže kako se jedan siromašni Arap na putu u Abesiniju sasvim slučajno zaustavio pored grma kave s namjerom da skuha rižu za večeru. Na vatru je bacio i otrgnute grančice kavinog grma čije su bobice počele ugodno mirisati. Pečena zrna privukla su mu pažnju pa ih je smrvio i ubacio u vodu, ne sluteći da je napravio piće koje će nekoliko stoljeća kasnije zavladati svijetom. Kada se vratio u Aden, mirisna zrna je darovao boležljivom muftiji koji je za održavanje zdravlja i ublažavanje boli koristio opijum. Adenski muftija je počeo pripravljati piće od nepoznatih zrna, nakon čega se osjećao bolje. Zrna, koja do tada nisu imala nikakvo ime, nazvao je “cahuha” što znači moć ili snaga.

 

Kako god se zvala, koja god legenda ju pratila, kava je sinonim za druženje i opuštanje, stoga vas pozivamo da se opustite uz umjetnost pripremanje i ispijanja kave.

Recept tjedna - Rideshajmska kava

Rüdesheim na Rajni vrijedi posjetiti zbog idilične prirode, dvoraca i vinogada, a dok planirate posjet ovom Njemačkom biseru, otputujte u mislima uz gutljaje njihova specijaliteta koji diže iz mrtvih.  Riječ je o kavi koju je prvi put smućkao televizijski chef Hans Karl Adam prije 60 godina, a zahvaljujući tajnom sastojku, ostala je do danas popularna u kafićima Rüdesheima. Nijemci tradicionalno koriste brendi Asbach Uralt koji, zahvaljujući posebnoj aromi, može stati uz bok najfinijim konjacima. Dok ne kušate original, bit će dobar i neki drugi, naš ili strani brendi.

Sastojci za rideshajmsku kavu:

400 ml vode
50 g mljevene kave
4 žlice slatkog vrhnja
40 g fine tamne čokolade
8 kocki šećera
3 žlice brendija

Priprema: 

1. Zakuhajte vodu. Stavite mljevenu kavu u zagrijanu posudu pa je prelijte vrućom vodom.

2. Dodajte nekoliko kapi hladne vode da se kava slegne. Ostavite poklopljeno oko pet minuta. 

3. Dobro istucite slatko vrhnje. Tanko naribajte čokoladu. Stavite kocke šećera u šalice, poškropite ih brendijem i lagano zapalite šibicom.

4. Prelijte ih kavom. Potom dodajte tučeno slatko vrhnje i pospite ga čokoladom.

Svjetski dan turizma

 

Svjetski dan turizma 27. rujna

 

Povodom obilježavanja Međunarodne godine održivog turizma za razvoj, Svjetska turistička organizacije (UNWTO) objavila je promotivni video te brošuru "Savjeti za odgovornog putnika"

„Savjeti za odgovornog putnika“ napravljeni su na osnovu UNWTO-vog Globalnog etičkog kodeksa za turizam, a sastoji se od načela priređenih s ciljem da budu vodič glavnim sudionicima u razvoju turizma.

Između ostalih, savjetuju putnike kako se ponašati i snalaziti u stranim destinacijama te govori o imperativu poštovanja domaćina i zajedničke baštine, ekološkoj osviještenosti, važnosti informiranosti putnika te njihovoj obzirnosti prema nacionalnim zakonima i propisima.

Naglašava također kako putnička kultura nalaže da se potiče nacionalno i lokalno gospodarstvo, kupovinom domaćih rukotvorina i proizvoda. Na taj način se promiče i lokalno obrtništvo, a kupnja i konzumacija autohtonih proizvoda od tradicijskih suvenira sve do gastronomske ponude, pomaže u stvaranju prepoznatljivosti destinacije i ujedno potiče rast i razvoj malih obrtnika.

 Pogledajte live stream stream svečane proslave povodom održavanja svjetskog dana turizma u Dohi http://wtd.unwto.org/official-celebration 

Nogometna utakmica: maturanti vs profesori

svibanj 2017

 

Sada već tradicionalno se održavan i nogometna utamica između maturanata (3e - zidari, tesari, soboslikari) i profesora.

Moramo reći da su se neke stvari ipak promijenile, naime bilo je puno manje navijača, ali neke stvari ostaju i dalje iste - pobjeda profesora.

Nadamo se ipak boljem rezultatu učenika sljedeće godine.

 

 

 

Rudine

19.05.2017.

Posjet arheološkom nalazištu Rudine (Psunj jugozapadni dio).

Učenici organizirali prijevoz i na toj inicijativi im čestitamo.

Nakon što nas je bus ostavio imali smo kratku šetnju od par kilometara do nalazišta.

Priroda je prekrasna i vegetacija specifična. Cijelim putem s nama je išla i naša gošća Dubravka Šokač Štimac gospođa koja unatoč svojim godinama (71 godina) imala je veliku želju da nas ugosti i ispriča o istraživanjima koja su najviše bila 90-tih godina.

Ona je ujedno vodila ta istraživanja par godina i puno toga zanimljivo smo čuli o najstarijim iskapanjima na našim prostorima.

 

Osim toga izlet u prirodu iskoristili smo i za razne igre i druženja.

 

Državno natjecanje - graditelji

07.04.2017.

Državno natjecanje - Bedekovčina

U travnju je održano natjecanje graditeljsih struka.

Naši učenici su se natjecali u kategorijama zidar - Luka Smajšek, tesar - Kristijan Putrić, soboslikar - Filip Muller, arhitektonski tehničar (autoCad) - Lovro Rajić I arhitektonski tehničar (arhitektonske konstrukcije) - Blaženka Maričević.

Učenici nisu ostvarili neke zapažene rezultate, osim učenika Kristijana koji je bio treći (ČESTITAMO).

Nismo razočarani, neka su se oni zabavili, te nešto naučili.

Potkategorije