Znanje na djelu - Valamar Rivijera

Zaklada Znanje na djelu, uz podršku partnerske tvrtke Valamar Rivijeri d.d. organizirala je 12. i 13. listopada 2017. godine program Istražujem svijet rada koji je učenicima predstavio širok spektar mogućnosti razvoja karijere u turističkim zanimanjima te im ukazao na različite kompetencije neophodne za svako pojedino zanimanje. Učenici su imali priliku postavljati pitanja i razgovarati o mogućnostima studentske prakse i zapošljavanja te se upoznati s trendovima u turističkom poslovanju, a posebno je zanimanje izazvalo predavanje sommeliera te kratki tečaj izrade koktela.

Edukativni posjet organiziran je za 45 učenika iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek zatim Obrtičke škole iz Požege te Industrijsko-obritničke škole Nova Gradiška.

bd1b0f23 0600 4074 9fda d8fb8ef73071

16b907a0 abeb 403e aa5a cdb2c6ded9ea

48771996 04d7 40e7 ab75 7e5061fab0e8

Recept tjedna - Rideshajmska kava

Rüdesheim na Rajni vrijedi posjetiti zbog idilične prirode, dvoraca i vinogada, a dok planirate posjet ovom Njemačkom biseru, otputujte u mislima uz gutljaje njihova specijaliteta koji diže iz mrtvih.  Riječ je o kavi koju je prvi put smućkao televizijski chef Hans Karl Adam prije 60 godina, a zahvaljujući tajnom sastojku, ostala je do danas popularna u kafićima Rüdesheima. Nijemci tradicionalno koriste brendi Asbach Uralt koji, zahvaljujući posebnoj aromi, može stati uz bok najfinijim konjacima. Dok ne kušate original, bit će dobar i neki drugi, naš ili strani brendi.

Sastojci za rideshajmsku kavu:

400 ml vode
50 g mljevene kave
4 žlice slatkog vrhnja
40 g fine tamne čokolade
8 kocki šećera
3 žlice brendija

Priprema: 

1. Zakuhajte vodu. Stavite mljevenu kavu u zagrijanu posudu pa je prelijte vrućom vodom.

2. Dodajte nekoliko kapi hladne vode da se kava slegne. Ostavite poklopljeno oko pet minuta. 

3. Dobro istucite slatko vrhnje. Tanko naribajte čokoladu. Stavite kocke šećera u šalice, poškropite ih brendijem i lagano zapalite šibicom.

4. Prelijte ih kavom. Potom dodajte tučeno slatko vrhnje i pospite ga čokoladom.

Svjetski dan turizma

 

Svjetski dan turizma 27. rujna

 

Povodom obilježavanja Međunarodne godine održivog turizma za razvoj, Svjetska turistička organizacije (UNWTO) objavila je promotivni video te brošuru "Savjeti za odgovornog putnika"

„Savjeti za odgovornog putnika“ napravljeni su na osnovu UNWTO-vog Globalnog etičkog kodeksa za turizam, a sastoji se od načela priređenih s ciljem da budu vodič glavnim sudionicima u razvoju turizma.

Između ostalih, savjetuju putnike kako se ponašati i snalaziti u stranim destinacijama te govori o imperativu poštovanja domaćina i zajedničke baštine, ekološkoj osviještenosti, važnosti informiranosti putnika te njihovoj obzirnosti prema nacionalnim zakonima i propisima.

Naglašava također kako putnička kultura nalaže da se potiče nacionalno i lokalno gospodarstvo, kupovinom domaćih rukotvorina i proizvoda. Na taj način se promiče i lokalno obrtništvo, a kupnja i konzumacija autohtonih proizvoda od tradicijskih suvenira sve do gastronomske ponude, pomaže u stvaranju prepoznatljivosti destinacije i ujedno potiče rast i razvoj malih obrtnika.

 Pogledajte live stream stream svečane proslave povodom održavanja svjetskog dana turizma u Dohi http://wtd.unwto.org/official-celebration 

Nogometna utakmica: maturanti vs profesori

svibanj 2017

 

Sada već tradicionalno se održavan i nogometna utamica između maturanata (3e - zidari, tesari, soboslikari) i profesora.

Moramo reći da su se neke stvari ipak promijenile, naime bilo je puno manje navijača, ali neke stvari ostaju i dalje iste - pobjeda profesora.

Nadamo se ipak boljem rezultatu učenika sljedeće godine.

 

 

 

Rudine

19.05.2017.

Posjet arheološkom nalazištu Rudine (Psunj jugozapadni dio).

Učenici organizirali prijevoz i na toj inicijativi im čestitamo.

Nakon što nas je bus ostavio imali smo kratku šetnju od par kilometara do nalazišta.

Priroda je prekrasna i vegetacija specifična. Cijelim putem s nama je išla i naša gošća Dubravka Šokač Štimac gospođa koja unatoč svojim godinama (71 godina) imala je veliku želju da nas ugosti i ispriča o istraživanjima koja su najviše bila 90-tih godina.

Ona je ujedno vodila ta istraživanja par godina i puno toga zanimljivo smo čuli o najstarijim iskapanjima na našim prostorima.

 

Osim toga izlet u prirodu iskoristili smo i za razne igre i druženja.

 

Državno natjecanje - graditelji

07.04.2017.

Državno natjecanje - Bedekovčina

U travnju je održano natjecanje graditeljsih struka.

Naši učenici su se natjecali u kategorijama zidar - Luka Smajšek, tesar - Kristijan Putrić, soboslikar - Filip Muller, arhitektonski tehničar (autoCad) - Lovro Rajić I arhitektonski tehničar (arhitektonske konstrukcije) - Blaženka Maričević.

Učenici nisu ostvarili neke zapažene rezultate, osim učenika Kristijana koji je bio treći (ČESTITAMO).

Nismo razočarani, neka su se oni zabavili, te nešto naučili.

Potkategorije

Stranica 1 od 5

© 2015 Obrtnička škola Požega - design by Medialive