Kuhar

Poslovi osoblja iz zanimanja brodski kuhar, kuhari i slastičar, mogu se svesti na pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela i slastica. U okviru prigotovljavanja jela i slastica, kuhari, brodski kuhari i slastičari naručuju sirovine, namirnice i poluproizvode, pruzimaju naručenu robu, skladište je i čuvaju od kvarenja, ustrojavaju rad kuhinje, sudjeluju u svim fazama tehnološkog postupka prigotovljavanja jela, odnosno slastica.

Konobar

Konobar obavlja pripremne radove prije posluživanja, održava sredstva, uređuje i inventar ugostiteljskog poslživanja, postavlja stolove i rasprema ih nakon uporabe, poslužuje sve vrste jela prema sustavima posluživanja koji su uobičajeni u nas i u svijetu, služi se ustaljenim evidencijama i dokumentacijom za ponudu jela i pića.

S obzirom da konobar sudjeluje u izravnoj prodaji i izravnom kontaktu s inozemnim i domaćim gostima, traži se poznavanje stranih jezika te osnova opće kulture. Poznavanje roba i prehrane, biologije, ekologije, higijene i osnova psihologije čini dobru osnovu strukovnog znanja za postizanje spremnosti i vještina u ugostiteljskom posluživanju.

Turističko hotelijerski komercijalist

Turističko-hotelijerski komercijalist posreduje u davanju usluga u hotelu, motelu, pansionu ili drugom smještajnom objektu, dočekuje i ispraća gosta, sudjeluje u promidžbi, priprema i poslužuje hladna i topla jela. U poslu se služi osobnim računalom, telefonom, telefaksom, raznim posuđem i kuhinjskim priborom, te drugim strojevima i ručnim alatima. Radi u zatvorenom prostoru djelomično stojeći, a djelomično sjedeći. Prostori su ugodni, a mogu biti zagrijani ili zasićeni parama.

© 2015 Obrtnička škola Požega - design by Medialive