Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

Kuhar

  • Kuharski posao sastoji se u pripremanju svih vrsta toplih i hladnih jela. To znači odabir i pripremu namirnica, određivanje tehnologije pripremanja hrane i samo njezino pripremanje (kuhanje, pečenje, prženje, pirjanje i drugo), kao i pripremu za posluživanje jela. Kuhari sastavljaju dnevne i tjedne jelovnike. U skladu s tim jelovnicima naručuju i preuzimaju namirnice. Kako se sve namirnice ne troše isti dan, kuharova je dužnost da ih uskladišti i očuva od kvarenja. Budući da sudjeluju u svim fazama prigotavljanja hrane i slastica, kuhari rukuju brojnim kuhinjskim strojevima, alatima i posuđem različite namjene.
  • Kuhari u restoranima pripremaju jela po narudžbi kao i posebne delicije s puno mašte i kreativnosti poput umjetničkih djela. Vrlo je važno da ta jela – osim što trebaju biti vrlo ukusna – moraju biti i atraktivno prezentirana i poslužena. Pripremaju hranu u restoranima brze prehrane, na brodovima gdje svoj rad moraju planirati na dulji rok zbog plovidbe.

Konobar

  • Konobar poslužuje hranu i piće u ugostiteljskim objektima, priprema, održava uređuje i inventar ugostiteljskog objekta. Tijekom školovanja konobar treba usvojiti postupke pripreme za posluživanje, te različite postupke i tehnike samog posluživanja jela i pića. Mora poznavati pripadnost jela različitim nacionalnim i tradicionalnim kuhinjama. Zbog preporuke pojedinih vrsta jela, mora dobro poznavati sastav i način pripreme jela. Konobar postavlja stolove i rasprema ih nakon uporabe, poslužuje sve vrste jela prema sustavima posluživanja koji su uobičajeni u nas i u svijetu, služi se ustaljenim evidencijama i dokumentacijom za ponudu jela i pića.
  • Kako svoj posao obavlja u najvećem dijelu u komunikaciji s gostima, mora poznavati pravila lijepoga ponašanja, estetike i poslovnog komuniciranja na hrvatskom i na barem jednom stranom jeziku. Konobar mora biti tjelesno zdrav i psihički stabilan. Nadalje, mora imati dobar sluh, vid i sposobnost razlikovanja boja, te mora imati izvrsne motoričke sposobnosti i razumljiv govor. Važna je opća tjelesna spretnost, dobro pamćenje, opća snalažljivost, strpljivost, ljubaznost, komunikativnost i urednost.

Turističko hotelijerski komercijalist

  • Turističko-hotelijerski komercijalist posreduje u davanju usluga u hotelu, motelu, pansionu ili drugom smještajnom objektu, dočekuje i ispraća gosta, sudjeluje u promidžbi, priprema i poslužuje hladna i topla jela. U poslu se služi osobnim računalom, telefonom, telefaksom, raznim posuđem i kuhinjskim priborom, te drugim strojevima i ručnim alatima.
  • U ovom je poslu vrlo važna usmjerenost na ciljeve, uvjerljivost i mogućnost samostalnog i timskog rada. Dodatno, važno je da ljudi koji se bave ovim poslom budu strpljivi i uporni, jer put do sklapanja posla može trajati i nekoliko mjeseci.
  • Zapošljavaju se u hotelima, hostelima, motelima, kampovima, marinama, turističkim agencijama, turističkim zajednicama, turističkim uredima