Kuhar

  • Kuharski posao sastoji se u pripremanju svih vrsta toplih i hladnih jela. To znači odabir i pripremu namirnica, određivanje tehnologije pripremanja hrane i samo njezino pripremanje (kuhanje, pečenje, prženje, pirjanje i drugo), kao i pripremu za posluživanje jela. Kuhari sastavljaju dnevne i tjedne jelovnike. U skladu s tim jelovnicima naručuju i preuzimaju namirnice. Kako se sve namirnice ne troše isti dan, kuharova je dužnost da ih uskladišti i očuva od kvarenja. Budući da sudjeluju u svim fazama prigotavljanja hrane i slastica, kuhari rukuju brojnim kuhinjskim strojevima, alatima i posuđem različite namjene.
  • Kuhari u restoranima pripremaju jela po narudžbi kao i posebne delicije s puno mašte i kreativnosti poput umjetničkih djela. Vrlo je važno da ta jela – osim što trebaju biti vrlo ukusna – moraju biti i atraktivno prezentirana i poslužena. Pripremaju hranu u restoranima brze prehrane, na brodovima gdje svoj rad moraju planirati na dulji rok zbog plovidbe.

kuhar3

Nakon završene srednje škole, učenik će biti sposoban:

  • planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih jela uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika,
  • pripremati jela u ugostiteljskim objektima,
  • znati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani, upoznati moguće izvore onečišćenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekova okoliša
  • upoznati namirnice biljnog i životinjskog podrijetla podrijetla, načine čuvanja, skladištenja, konzerviranja, prerade i njihove prerađevine
  • upoznati običaje pojedinih naroda i njihova nacionalna jela
  • upoznati i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju – recepte, jelovnike, vinske karte, cjenike

kuhar6

Nakon završene srednje škole, učenik ima mogućnost:

  • zaposliti se u struci
  • položiti pomoćnički ispit, te nakon 2 godine staža u struci položiti majstorski ispit koji omogućuje otvaranje i vođenje vlastitog ugostiteljskog objekta.

kuhar2

  • Svakako da ima još područja na kojima kuhari mogu raditi. Među inim mogu biti zaposleni u prehrambenoj industriji ili voditi vlastite ugostiteljske objekte. Za kuharske poslove potrebno je biti tjelesno zdrav i spretan. Osobito je bitno imati zdrav koštano-zglobni i dišni sustav, zdravu kožu, uredan vid te razvijene osjete okusa i mirisa.

kuhar1

kuhar4

kuhar5

© 2015 Obrtnička škola Požega - design by Medialive