Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

O nama

Počeci obrazovanja učenika (šegrta) datiraju iz druge polovine 18. stoljeća, točnije obuka učenika počela je školske 1854./55. godine. Šegrtska škola osnovana je 30. ožujka 1887. godine sa stolarskim, kolarskim, remenarskim, postolarskim, kovačkim i drugim zanatima.

Škola kroz godine mijenja nazive Zanatsko trgovačka škola, Škola za učenike u privredi i 1954. godine osniva se Centralna škola učenika u privredi kao samostalna ustanova.

Od 1960. godine Škola se naglo razvija tako da se i broj učenika naglo povećava, praktični rad se obavlja kod privatnika ili u radnim organizacijama društvenog sektora sa čistim odjeljinjima i s više struka.

Privredna i društvena kretanja uvjetovala su promjene u obrazovnju tako da se referendumom 1976. godine sve srednje škole spajaju u Centar za usmjereno obrazovanjekoji počinje s radom od 01. rujna 1976. godine.

Ustrojstvom novih škola te odlukom Općinske skupštine Požega, od 25. lipnja 1991. o ukidanju Centra za usmjereno obrazovanje i osnivanju pet škola sa Đačkim domom, donesena je i odluka o osnivanju Obrtničke škole u Požegi.

Škola ima verificirane obrazovne programe za tekstilnu, drvodjelsku, graditeljsku i ugostiteljsku struku s adekvatnim prostorom te prostorom za realizaciju praktične nastave u školskim radionicama (tekstilna, stolarska, graditeljska).

Na osnovu obrtničke tradicije u Požeškoj kotlini, osiguranih uvjeta rada stvorena je gospodarska i društvena opravdanost za osnivanje Obrtničke škole u Požegi.