Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

Međunarodno natjecanje Budi uzor 2019.

750_9685_1

Članovi Medijske skupine i Poduzetničkog tima pod vodstvom mentorica prof. Jadranke Kaučić i Marijane Levar sudjelovali su u finalu međunarodnog natjecanja Budi uzor 2019. Na natjecanju je sudjelovala 21 država koja je predstavila 290 inovacija i 151 poslovni plan od koji je deset ušlo u završnicu i u trominutnoj prezentaciji predstavilo svoj poslovni plan pred prosudbenim povjerenstvom.

Naš Poduzetnički tim poslao je dva rada na natječaj i oba su pozvana u završnicu. Na natjecanje su se prijavili učenici 3.h razreda smjera turističko-hotelijerski komercijalist koji su predstavili svoje poslovne planove Vitaminumm i Vinys. Učenici su nagrađeni plaketom Budi uzor Gastro za najbolje poslovne planove u području gastronomije te su dobili plaketu za posebno uspješan nastup u prezentaciji poslovnih planova.

Svoje dojmove o natjecanju za Glas Slavonije iznijeli su mentori: "Sudjelovanje na natjecanju u izradi i prezentaciji poslovnih planova Budi uzor 2019. učenicima Obrtničke škole iz Požege značilo je još jedno veliko priznanje za trud koji su uložili u realizaciju projekta kroz rad u Poduzetničkom timu i Medijskoj skupini čiji su članovi u izvannastavnoj aktivnosti. Tijekom rada stavljen je naglasak na teme iz Kurikuluma međupredmetne teme Poduzetništvo. Učenici stječu kompetencije za razvoj poduzetništva kroz razvijanje sposobnosti učenika da pretvore ideje u djela. Jedan od temeljnih dokumenta za takvo djelovanje je izrada poslovnih planova, ali isto tako i medijska kultura putem koje razvijamo komunikacijske vještine potrebne za poduzetničko djelovanje. Ideja za naše projekte rodila se iz želje da učenici promišljaju iz perspektive budućih djelatnika u turizmu. Za početak samo analizirali sebe iz uloge potrošača koji uvijek traži nešto novo, a nakon toga i iz uloge budućih turističkih djelatnika koji će takvu potrebu zadovoljiti. Zajedno smo kroz oluju ideja došli do dva projekta - vinskog sladoleda (Vinys) i proizvodnje zdravih obroka i postavljanja samouslužnih aparata za zdravu hranu u školama (Vitaminumm). Tijekom rada na ovom projektu bili smo vođeni lajtmotivom od ideje do realizacije." izjavila je mentorica Marijana Levar.

"Ponosne smo na uspjeh svojih učenika. Učenici uvijek imaju prekrasne zamisli, od njih se može puno naučiti ukoliko im se da prostor i usmjere njihove aktivnosti. Dugogodišnji rad u nastavi pokazao je da se kroz projektnu nastavu najidealnije ostvaruju učenički potencijali i tada do izražaja dolazi njihova kreativnost i inovativnost koju ne možete potaknuti klasičnim oblicima nastave. U središtu naših promišljanja su aktivnosti učenika kojima će jačati komunikacijske vještine i strukovne kompetencije. Sudjelovanje na natjecanju Budi uzor 2019 dalo je našim učenicima još jednu potvrdu da su trud i rad presudan faktor uspjeha ukoliko postoji motivacija za realizaciju poslovne ideje. Povratna informacija koju smo dobile kao mentori ide u prilog činjenici da su naši učenici osnažili svoje samopouzdanje i da su ponosni na priznanje koje su primili s obzirom na sudionike natjecanja. Biti učenik trećeg razreda strukovne škole i natjecati se u kategoriji sa studentima završnih godina veliki je izazov i veliko priznanje", izjavila je Glas Slavonije prof. Jadranka Kaučić.

Ovim projektom učenicu su razvili svoju ideju od koncepta do realizacije, oslobodili svoju kreativnost, razmišljali izvan okvira, vjerovali u sebe, bili odgovorni i uspjeli. Drago nam je što je stručno povjerenstvo Budi uzor 2019. prepoznalo rad naših učenika, njihov entuzijazam, kreativnost, poduzetnost i što smo u Tera Tehnopolisu dobili partnera koji će podupirati razvoj poduzetničkih kompetencija kod učenika na taj način da im se daju kvalitetne smjernice kako promišljati i djelovati poduzetnički. Takva suradnja bit će neprocjenjiv kapital za naš poduzetnički tim jer jedino na taj način možemo osnažiti naše učenike da se bave poduzetništvom.

Naše ideje i radove možete pratiti na mrežnim stranicama https://vinys.webnode.hr i https://vitaminum.webnode.hr

Pjesmom u susret Božiću
6. Etno susreti požeštine

Povezani postovi