Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

Istaknuto 

Maturalna ekskurzija

maturalac-1

Učenici 3.a, 3.d, 3.h i 2.fg razreda ove školske godine za svoje maturalno putovanje su se odlučili za posjet srednjoj i južnoj Dalmaciji. Na samom putovanju prva destinacija je bio grad Šibenik u kojem su u pratnji vodiča obišli neke od kulturnih znamenitosti.

U terminu od 11.04. do 14.04. 2023. bili su smješteni u Orebiću na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na koji su stigli preko novog impozantnog Pelješkog mosta. Poluotok Pelješac drugi po veličini hrvatski poluotok poznat po uzgoju loze, maslina, školjaka. Orebić je lokacija iz koje su mogli obići planirane destinacije.

Brodom su stigli na srednjodalmatinski otok Korčulu gdje su u gradskom muzeju smještenom u renesansnoj palači Gabrielis, uz stručno vodstvo mogli saznati o povijesti, prisjetiti se nekih nastavnih sadržaja kao i osjetiti duh prošlosti tog podneblja kroz izložene eksponate unutar 24 zbirke koje muzej sadrži. Šetnjom u pratnji vodiča obišli su kulturne i povijesne znamenitosti otoka te u slobodnom vremenu provedenim u uličicama Korčule u potpunosti su mogli doživjeti njezinu ljepotu.

U cjelodnevnom izletu u Dubrovnik, obišli su Dubrovačke zidine te šetnjom Stradunom uz lokalnog vodiča i uz njegove priče iz prošlosti upoznali se s nekim povijesnim detaljima Dubrovčana, društvenim poretkom, zakonima toga doba u Dubrovačkoj Republici kao i baštinom grada.

U Stonu, malom mjestu bogate povijesne tradicije građenom po uzoru na Dubrovačku Republiku uz razgled najdužeg europskog kamenog zida i najstarije aktivne solane na svijetu upoznali su se tehnologijom proizvodnje kao i važnošću uzgoja, razmjene, trgovine kako u povijesnim vremenima tako i danas.

Na povratku preko Opuzena i Metkovića zaustavljaju se kod neretvanskih lađara te u vožnji Neretvom i njenim rukavcima upoznaju se sa tim podnebljem, načinom uzgoja mandarina, lubenica kao i bogatstvom životinjskog svijeta i lokalnim gastronomskim specijalitetima.

Na maturalnom putovanju, višednevnoj izvanučioničkoj nastavi učenici zanimanja modni tehničar, arhitektonski tehničar, turističko - hotelijerski komercijalist te kuhar i konobar su u opuštenoj atmosferi, dobrom druženju uvidjeli bogatstvo kulturne baštine, gastronomije i implementiranost svoje struke i njezin veliki značaj u svakodnevnom životu kao i njezin utjecaj na lokalno stanovništvo, gospodarstvo i posjetitelje.

Dan planeta Zemlje
Radionica izrade predmeta od slame