Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

Flamenco haljina - projekt 3.a razreda zanimanja modni tehničar/ka

naslovna Zajednička fotografija 3.a razred i kolekcija flamenco haljina

Inspiracija za izradu kolekcije na temu plesne haljine u okviru projektnog zadatka pronašli smo u tradicionalnoj haljini s juga Španjolske koju je UNESCO-ova svjetska baština proglasila nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva. Ova folklorna haljina inspirirala je brojne Španjolske i međunarodne dizajnere pa tako i učenike 3.a razreda pod vodstvom mentorice Vesne Dumančić. Proučavajući ovu andaluzijsku umjetnost implementirali smo je u nastavi konstrukcije, modeliranja i izrade modnih proizvoda. Ključni elementi u izradi kroja su volani na suknji i rukavima, bogatstvo materijala, jarke boje, crvena, crna ili može biti obična ili s uzorkom, a najpoznatija je točkasta traje de lunares . Sve ovo omogućava izraziti umjetnost strasti flamenka. Naš projekt započeli smo početkom ove godine crtanjem modela dječje flamenco haljine, kasnije je nazivamo „Marisol". „Marisol" smo crtali za dječju veličinu 9/140, što odgovara djevojčici od devet godina i našoj lutki Hanni na fotografiji. Na nastavi modeliranja, u smanjenom mjerilu M1:4, izradili smo modeliranje i oblikovanje krojnih dijelova modela flamenko haljine. Od krojnih dijelova u smanjenom mjerilu učenici Matea Knežević i Stjepan Savić postupkom lijepljenja izradili su model haljinice iz papira. Cijeli postupak konstrukcije i modeliranja potom smo izradili u naravnoj veličini kako bi dobili kroj za izradu haljine u naravnoj veličini. Model flamenko haljine „Camila" iz obojanog pelir papira izradile su učenice Anamarija Palijan i Valentina Tušek

Fotografije Konstrukcija i modeliranje MP

modeliranje rukava Marisol
tehnički crtež Marisol
model haljine iz papira
modeliranje Marisol
Camila iz papira
tehnički crtež Camila

Naša druga haljina, malo složenija po krojnim dijelovima i izradi, predstavnica je odrasle flamenko haljine, kasnije je nazivamo „Camila". Haljina je korzet oblika sa četiri dvostruka volana do gležnja i pravilnim spiralnim volanom na prednjem dijelu koji pridonosi ritmičnosti te daje flamenko emociju našoj haljini. Postupak konstrukcije i modeliranja ovog modela izradili smo u smanjenom mjerilu M1:4, a potom cijeli postupak u naravnoj veličini br. 38, kako bi dobili krojne dijelove za model ove Flamenko haljine sa spiralnim volanom.

U nedostatku materijalnih sredstava za kupnju pogodnog materijala haljinu smo izradili iz podstavnog materijala , pa eto i tako se može, kad se male ruke slože. Kako bi to tek izgledalo da smo imali veći izbor materijala? 

Fotografije iz tekstilne radionice, nastava izrade modnih proizvoda

 Naposljetku smo izložili našu kolekciju u holu školu 26. svibnja 2022. kada su osmaši iz cijele Županije posjetili srednje strukovne škole u Požegi.

Test i fotografije pripremila mentorica s učenicima 3.a razreda Vesna Dumančić.

Fotografije Dan otvorenih vrata

Svečana dodjela diploma, pohvalnica i nagrada učen...
Rezultati natječaja „MODA DALEKIH PLANETA“

Povezani postovi