Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

Učenici zanimanja stolar na "radnom izletu" u tvrtki Lignor d.o.o.

Lignor-700x500

Luka Vinković iz Pavlovaca, Danijel Iličić iz Alilovaca, Gabrijel Gagić iz Daranovaca, JosipŠubara iz Emovačkog Luga i David Lučić iz Bekteža maturanti su požeške Obrtničke škole, budući stolari s kojima smo razgovarali u pleterničkoj tvrtki Lignor d.o.o. Ane i Kristine Jelić. Došli su tamo – na izlet! Ali, radni.

– Danas smo ovdje na izletu, radnom, kako bi učenici koji idu na praktičnu nastavu u školskoj radionici, malo vidjeli kako se to radi u nekom drugačijem okruženju, s drukčijim strojevima. Usput ćemo posjetiti naše đake koji su ovdje na praktičnoj nastavi. Trenutno su tu trojica učenika iz treće, završne godine i dva đaka iz druge godine. S Lignorom već dosta dugo surađuju, neke godine bude manje, nekad više učenika jer vodimo brigu o njihovom mjestu stanovanja pa tako prilagođavamo u koju će tvrtku na praksu. Inače, u Lignoru imamo i naše bivše učenike koji su se, kod nas završili za stolara , ovdje zaposlili i tu si nastavili stvarati si životnu egzistenciju – kazao je Dragan Šarić nastavnik praktične nastave na Obrtničkoj školi za smjer stolar.

Jedan od onih koji su, nakon završene Obrtničke škole, dobili posao u Lignoru je i Josip Terzić iz Kutjeva. – Ovdje radim skoro osam godina. Čim sam završio školu za stolara, došao sam ovamo, a ove godine sam završio i majstorski. Za sad ostajem tu (pitam ga da li će otvoriti svoju firmu) Posao je jako zanimljiv i zadovoljan sam. Moja preporuka je: dođite i učite, tko ima volje i želje, može se svašta naučiti – kazao je Josip.
Da je posao zanimljiv, misli i Patricio Matanić, učenik trećeg razreda kojeg smo zatekli za strojem i naizgled neobičnim predmetom u ruci. – Restauriram kompletno stol za jedan školski projekt. Ovo je noga tog stola, restauriram dio po dio stola. Trebat će mi oko jedan sat da sve izbrusim jer ima puno rezbarije na njoj. Meni je to zanimljivo i kad maturiram, ostat ću raditi ovdje u firmi – rekao je Patricio.

Kako to da su se uopće odlučili za zanimanje stolar, pitamo 'izletnike' Obrtničke škole?
– Kao mali uvijek sam s djedovima radio oko drva i svidjelo mi se. Još ne znam gdje ću raditi poslije mature ali, ostat ću u obvom poslu. Nakon dvije godine radnog iskustva mogu polagati majstorski a onda, tko zna, možda otvorim i svoj obrt – kazao je David Lučić. – Odmalena se bavim drvetom. To sam uvijek želio i zato sam odabrao stolariju kao zanimanje. Možda ću se zaposliti u Spin Valisu, a možda i ovdje u Lignoru, ima posla – dodao je Josip Šubara.
A u Lignoru, kažu, kako su zadovoljni učenicima koji im dolaze iz Obrtničke škole. – Manje-više DA, zadovoljni smo znanjem koje pokazuju kad dođu kod nas na praksu. Dobri su to dečki. S ovima iz druge godine dosta radimo, pokazujemo im a ovi s treće godine mogu već samostalno raditi poslove koje im dajemo – kazao je Zlatko Didović, voditelj proizvodnje u Lignoru.

Tekst i slike preuzete sa https://pozeskivodic.com/ 

Radionice susret Uskrsu
„Kolačić dar za pravu stvar“

Povezani postovi