Početna konferencija RCK

eu_esf

„Početna konferencija projekta VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti"

OSIJEK, 23. travnja, 2021. - Početna konferencija projekta UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS – Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, RCK Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka održana je danas u Hotelu Osijek. Skupina sudionika neposredno je pratila konferenciju u Hotelu Osijek dok je više od 100 sudionika konferenciju pratilo u online obliku. Regionalni centar kompetentnosti mjesto je izvrsnosti stoga je pokretač reforme strukovnoga obrazovanja i osposobljavanja za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu. Projekt VirtuoS usmjeren je na jačanje ljudskih potencijala, osposobljavanje i usavršavanje nastavnika kako bi se poboljšala kvaliteta obrazovanja zbog prilagodbe sve zahtjevnijim potrebama tržišta rada i gospodarstva.

„Cilj našeg projekta je stvoriti preduvjete za kvalitetnije obrazovanje budućih generacija učenika i odraslih polaznika. Kroz projektne aktivnosti unaprijedit ćemo i izraditi novi kurikulum za zanimanje slastičar sa pripadajućim udžbenicima i nastavnim materijalima. Izradit ćemo četiri nova specijalistička kurikuluma za zanimanje kuhar, konobar, slastičar i specijalist destinacije kontinentalnog turizma sa svim popratnim nastavnim sredstvima, namijenjenim polaznicima i nastavnicima. Na taj dio smo posebno ponosni, jer postojeći materijali su stari više od 40 godina. Podići ćemo razinu znanja naših nastavnika i mentora kod poslodavaca, školovat ćemo ih u renomiranim školama i akademijama iz područja kuharstva, slastičarstva, posluživanja i turizma u Europi. Za korisnike i polaznike RCK organiziramo brojne edukacije.", objasnio je ravnatelj i voditelj Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Andrej Kristek te najavio kako je jedna od najvažnijih aktivnosti projekta VirtuoS i promocija turističko-ugostiteljskih zanimanja. Istok Hrvatske je kraj koji sve više podiže kontinentalni turizam, potreba za djelatnicima koji mogu odgovoriti svim zahtjevima je velika.

„Osječko-baranjska županija provodi dva projekta Regionalnih centara kompetentnosti, uz ovaj u Ugostiteljsko-turističkoj školi, u tijeku je provedba i RKC Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku. Iznimno su važni jer podižu razinu kvalitete učenja, ali i praktičnog rada kako bi učenici po završetku školovanja bili spremni odgovoriti zahtjevima tržišta. Važno je da učenici prepoznali strukovna zanimanja kao privlačne opcije koje će im pružiti stjecanje specifičnih strukovnih kompetencija, a kako bi takva zanimanja popularizirali, neophodna je određena reforma strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Uspostavljanja regionalnih centara kompetentnosti upravo će to imati za zadaću.", rekao je Ivan Anušić župan Osječko-baranjske županije.

Moderni programi koji će se razvijati, omogućit će još kvalitetnije obrazovanje.

„Cilj projekta VirtuOS je i potaknuti učenike da prepoznaju zanimanja koja obrazujemo kroz RCK, da upišu našu ili partnerske škole, budući da će znati kako RCK nudi kvalitetno obrazovanje i siguran put ka zaposlenju. Zato i ulažemo u ljude kako bismo imali kvalitetan i obrazovan kadar koji prati sve trendove u ugostiteljstvu i turizmu, razvijat ćemo programe koje traže poslodavci i obrazujemo u suvremeno opremljenim praktikumima i laboratorijima. Usmjereni smo i prema razvoju suradnje sa svim dionicima tako da smo uvjereni da će naš RCK biti referentna točka za obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva i kao takav pridonijeti razvoju regije.", naglasila je voditeljica projekta VirtuOS Dorotea Telarović.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. potpisan je 26. lipnja 2020. godine između Ministarstva turizma, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka, i u cijelosti je financiran sredstvima EU. Vrijednost projekta VirtuOS je 71.458.878,12 kuna. 


„Početna konferencija projekta VIRTUS – uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti"

OSIJEK, 23. travnja, 2021. - Početna konferencija projekta KK.09.1.3.01.0020 VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti, RCK Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka održana je danas u Hotelu Osijek. Skupina sudionika neposredno je pratila konferenciju u Hotelu Osijek dok je više od 100 sudionika konferenciju pratilo u online obliku. Kako su regionalni centri kompetentnosti mjesta izvrsnosti, u ovom slučaju u sektoru turizma i ugostiteljstva, za učenje temeljeno na radu potrebno je osigurati prostorno-materijalne uvjete. Upravo projektom VIRTUS financirat će se rekonstrukcija i opremanje prostora u RCK Ugostiteljsko-turističkoj školi i Domu učenika te projektnom partneru Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci.

„Kroz VRTUS RCK će uspostaviti moderan praktikum kuharstva i slastičarstva za nastavu, obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje učenika i svih ostalih polaznika. Praktikumi će biti opremljeni suvremenom opremom i inovativnim tehnologijama, a polaznici koji steknu iskustvo i znanje u korištenju te opreme bit će potpuno spremni raditi kod poslodavaca. Uz prostore škole u potpunosti će se obnoviti dom škole i prenamijeniti u Akademis – dom i hostel. Akademis će biti poligon gdje će se budući naraštaji učenika i odraslih polaznika obrazovati, odnosno učiti temeljeno na raduzajedno sa svojim mentorima koji će im prenositi svoja znanja kroz rad u kuhinji, restoranu, na recepciji i kušaonici. Akademis će nastaviti funkcionirati kao dom, ali će onaj dio godine kada učenici nisu u domu služiti kao hostel, otvoren za širu javnost" rekao ravnatelj i voditelj Regionalnog centra kompetentnosti Andrej Kristek.

Ustrojavanjem regionalnog centra kompetentnosti kroz infrastrukturu stvaraju se uvjeti za ulaganje u znanje te primjenu novostečenih znanja i vještina u radu. Stoga je RCK važan za društveni i gospodarski razvoj ne samo Osječko-baranjske županije nego i šire regije.

nastavlja se…

„Osječko-baranjska županija provodi dva projekta Regionalnih centara kompetentnosti, uz ovaj u Ugostiteljsko-turističkoj školi, u tijeku je provedba i RKC Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku. Iznimno su važni jer podižu razinu kvalitete učenja, ali i praktičnog rada kako bi učenici po završetku školovanja bili spremni odgovoriti zahtjevima tržišta. Važno je da učenici prepoznali strukovna zanimanja kao privlačne opcije koje će im pružiti stjecanje specifičnih strukovnih kompetencija, a kako bi takva zanimanja popularizirali, neophodna je određena reforma strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Uspostavljanja regionalnih centara kompetentnosti upravo će to imati za zadaću", rekao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

Uspostava infrastrukture RCK kroz VIRTUS jedan je od značajnih projekata u čijoj provedbi, kao regionalni koordinator, sudjeluje Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

„Iznimno nam je drago što smo kao suradnik od samog početka sudjelovali u kreiranju ideje o stvaranju i uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. Drago nam je što ćemo provedbom ovih aktivnosti pozitivno utjecati na kvalitetu obrazovnog sustava i sustava cjeloživotnoga učenja, te tako i na veću konkurentnost na tržištu rada.", objasnila je voditeljica projekta Matea Rešetar ispred JUŽRA-e.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. potpisan je 19. lipnja 2020. godine između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) te Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka, i u cijelosti je financiran sredstvima EU. Vrijednost projekta VIRTUS je 24.214.510,51 kuna.

Ravnatelj RCK UTŠO Andrej Kristek i voditeljica projekta Dorotea Telarović
Ravnatelj RCK UTŠO Andrej Kristek i voditeljica projekta Dorotea Telarović, osječko-baranjski župan Ivan Anušić
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić
Sudionici Početne konferencije u dvije dvorane Hotela Osijek
Sudionici Početne konferencije u dvije dvorane Hotela Osijek
Državna tajnica Ministarstva turizma o sporta Sandra Herman
Uspjesi naših učenika na izlučnim natjecanjima
Dan planeta Zemlje
© 2015 Obrtnička škola Požega - design by Medialive