Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

Obilježavanje Dana žena

333244630_949657136036164_1621298734300512805_n

Širom se svijeta svakog 8.ožujka obilježava Međunarodni dan žena, dan kada slavimo društvena, ekonomska i politička postignuća odvažnih pripadnica ženskog spola. Dan žena obilježava se od1909. godine, a sve je počelo davne 1857. godine kada su, 8. ožujka, radnice tekstilne industrije pokrenule štrajk zahtijevajući bolje uvjete za rad. Spomenuti je štrajk poslužio kao inspiracija brojnim drugim prosvjedima, posebno onom iz 1908. godine kada je čak 15 tisuća žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Iako smo dio suvremenog, demokratskog društva, brojne studije dokazuju da je patrijarhat i dalje dominantan te da je pred ženama još dugačak put do slobode i ravnopravnosti. Nažalost, žene se, neovisno o stoljeću i godini u kojoj žive, konstantno bore za svoje mjesto u društvu, za pravo glasa, bolje plaće, radna mjesta i slobodu odlučivanja. Važno je naglasiti da nemaju sve žene dovoljno snage i mogućnosti za borbu, a tu činjenicu dokazuju statistike prema kojima su žene vrlo često žrtve maltretiranja i nasilja.

Učenici 1.fg i 2.fg razreda su zajedno s psihologinjom obilježili Dan žena rješavajući kviz o poznatim ženama koje su mijenjale hrvatsku povijest koji je sastavila i objavila udruga Humanum iz Požege u sklopu svog projekta borbe protiv nasilja nad ženama. Naši su učenici tako provjerili svoje znanje, naučili nešto novo i prisjetili se odvažnosti, hrabrosti i doprinosa žena hrvatskoj povijesti! 

"Koliko poznaješ Hrvatski Sabor"
MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE SOBOSLIKARA