Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

Koordinacijski sastanak RCK VirtuOS

DSC06512

Dana, 24.ožujka 2021. godine, u 10:00 sati u restoranu Obrtničke škole održan je Koordinacijski sastanak tima RCK Osijek s partnerom Obrtničkom školom.

Obrtnička škola partner je Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u projektu VirtuOS-uspostava regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. U sklopu projekta, škola će dobiti suvremenu opremu u vrijednosti 830.147,00 kuna za opremanje novih praktikuma kuharstva i ugostiteljskog posluživanja u prostorima restorana i kuhinje koje trenutno koristi Đački dom, a od 1.rujna se vraćaju na korištenje Obrtničkoj školi. Ulagat će se u znanje nastavnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca te će se tako poboljšati uvjeti rada i stvoriti uvjeti za suvremeno obrazovanje u struci u skladu s potrebama tržišta rada , što će omogućiti brže zapošljavanje po završetku školovanja. Nastavnici iz sektora turizma i ugostiteljstva te mentori kod poslodavaca ovim projektom imaju mogućnost stručnog usavršavanja u inozemstvu na prestižnim gastronomskim i enološkim akademijama poput Le Cordone Bleu i Cafa Wine School Bordeaux. Zainteresirani nastavnici su već odradili testiranje iz engleskog jezika i prema pokazanoj razini znanja, individualno, uključuju se u daljnju edukaciju do potrebne B2 razine za edukaciju u inozemstvu.

Projekt VirtuOS i Regionalni centar kompetentnosti predstavio je voditelj i ravnatelj RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek dr.sc. Andrej Kristek i voditeljica projekta VirtuOS mr.sc. Dorotea Telarović. U ime osnivača Požeško-slavonske županije nazočnima se obratio župan Alojz Tomašević, koji je istaknuo kako će ovim projektom Obrtnička škola dobiti ne samo novi prostor za praksu ili praktikum, veći podignuti razinu turizma u Slavoniji.

Voditelj i ravnatelj RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek dr.sc. Andrej Kristek rekao je kako je cilj RCK-a, prije svega, unapređenje strukovnog obrazovanja. Istaknuo je važnost usavršavanja stručnih učitelja, s ciljem da se učeničko znanje podigne na višu razinu.

Ravnateljica Obrtničke škole Iva Šnajder predstavila je projekt Požeški kolačić i dio ostalih projekata Škole u sektoru turizma i ugostiteljstva , budući da bi ,kako je naglasila, za predstavljanje svih projekata bio potreban čitav dan. Posebno je naglasila kako se ovim projektom neće dobiti samo nova oprema, već i prilika kolegama nastavnicima ugostiteljske struke za usavršavanjem u znanjima i vještinama potrebnima za predavanje strukovnih predmeta. Projektom je omogućeno usavršavanje kroz edukacije u Francuskoj, Belgiji i Engleskoj. Također, naglasila je kako ovim projektom Obrtnička škola pomiče svoje granice te se nada da će to imati priliku pokazati i široj zajednici kroz restoran i pokretnu kuhinju. Za ukupnu opremu Škola će dobiti 1,3 milijuna kuna, od čega će se najviše uložiti u edukaciju ljudi.

„Požeški kolačić" je projekt s kojim se Obrtnička škola samostalno prijavila na natječaj Ministarstva turizma „Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam" 2019. godine. Pod vodstvom mentora profesora Hrvoja Kripa, učenici ugostiteljskih zanimanja Obrtničke škole i ostali članovi Aktiva ugostiteljstva sudjelovali su u izradi ovog inovativnog turističkog proizvoda spojenog s poviješću Požeško-slavonske županije.

Obrtnička škola je 11 godina bila partner Obrtničkoj komori naše Županije na projektu Kup ugostitelja Sv. Grgur kojim smo promicali turizam i ugostiteljstvo, kao i domaće vinare. Upravo zahvaljujući tom i sličnim partnerstvima na lokalnim manifestacijama (Fišijada, Kestenijada, Kulenijada,…) rodila se ideja za proizvodom koji će promicati našu bogatu kulturno-povijesnu baštinu.

Za natječaj Ministarstva turizma „Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam" ostvareno je partnerstvo s Tehničkom školom u sljedećim projektima :

2014. „Skriveno blago Požege" (1. mjesto)

2015. „Aureus Mons" (3.mjesto)

2016."Fotoavantura"

2018."15000 slika iz srca Slavonije"

Mentor je bio profesor Bojan Sikirica.

Profesorica Marijana Levar sa svojim timom oduševila je na natječaju „Poduzetnici budućnosti" projektom „Vinys-vinski sladoled" koji promiče tradiciju, a ujedno je novi gastronomski proizvod.

Na Inovi 2020., na natječaju „Budi uzor", dva tima pod vodstvom mentorica profesorica Marijane Levar i Jadranke Kaučić, sudjelovala su s dva projekta. Poduzetnički tim EBISU s projektom „OPG sirana" osvojio je brončanu medalju, a poduzetnički tim ARHITECTI s projektom „Izrada mobilnih kućica za građevinske radnike i vikend mobilnih kućica" srebrnu medalju. 

Obrtnička škola Požega-pr(a)vi izbor zanimanja
Školsko natjecanje učenika za zanimanje stolar