Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

Četvrtak, 03 Listopad 2019 10:47

Projekt: ”Mladi na stazama tradicije”

Dana 20. rujna 2019. 3.a i 4.a razred modnih tehničara i 2.b razred krojači posjetili su radionicu tkanja  u Velikoj koja se razvila u okviru projekta "Mladi na stazama tradicije".

Idejni začetnik ovoga projekta Tihomir Šmitpeter, učitelj informatike u osnovnoj školi u Kaptolu, kao veliki entuzijasta i ljubitelj kulturne baštine usudio se upustiti u ovu avanturu kako bi obnovio stari tradicijski zanat tkanja. Prošle godine iz sredstava koja su odobrena iz projekta EU organizirano je više radionica kao što je učenje sviranja tambure i tradicijskih instrumenata, potom učenja plesanja izvornih plesova, učenja pjevanja folklornih i tradicijskih pjesama te radionica izrade tradicijskog ruha i ručnog rada među kojima je i tkanje. 

U projektu su aktivno sudjelovale protekle školske godine naše učenice Mateja Raljević 3.a i Tonka Pažin 4.a koje su nerijetko provodile veći dio dana nakon nastave učeći tehniku snovanja i tkanja na ručno izrađenim tkalačkim stanovima.

IMG 12
IMG 12a

Sada smo imali priliku i vidjeti njihove radove, gotove tkanine izrađene na tkalačkim stanovima, pa  smo zbog toga ponosni na Mateju i Tonku. 

Nadamo se da će se projekt nastaviti i da će dobiti svoje mlade nasljednike, te ćemo opet posjetiti Veliku i KUD Ivan Goran Kovačić.

IMG 13

Nakon ove zanimljive radionice, obogaćeni s još jednim pogledom na drevne običaje i zanate naših pradjedova te upoznali  predivne ljude, krenuli smo dalje prema Velikoj do Adrenalinskog parka u sklopu Parka prirode Papuk. Projekt Adrenalinski park otvoren je prije nekoliko mjeseci i također je sufinanciran od Europske unije u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014-2021 iz Europskog fonda za regionalni razvoj pod nazivom Geo priče UNESCO geoparka.

Iako smo najavili naš dolazak u park, voditeljica ekskurzije Vesna Dumančić nije za ovaj put predvidjela ulazak u park, već smo samo razgledali zanimljivi park i lijepo uređenu okolinu, a slijedeći dolazak na malo duže vrijeme ćemo planirati nekom drugom prilikom.

Kako bi naša priča iz Velike bila kompletna i u skladu s Europskim tjednom mobilnosti kratkim planinarenjem na stari grad, pod vodstvom prof. Jelene Grabusin obilježili smo Europski tjedan mobilnosti i tamo snimili ove lijepe fotografije.           

IMG 14