Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

Utorak, 11 Prosinac 2018 12:39

Stručni posjet vinskom podrumu Kutjevo d.d.

06.12.2018. učenici 3.pl razreda Obrtničke škole Požega, izdvojeni razred u Pleternici u sklopu predmeta Poznavanje robe i prehrana, posjetili su vinski podrum vinarije Kutjevo d.d. 

Kroz sve ljepote i raskoš ovog podruma proveo ih je Dragan Humski, sommelier Kutjeva d.d. prenoseći im ljubav i znanje prema hrani i vinu, te male tajne sljubljivanja vina i hrane.

U 13. stoljeću Kutjevo naseljavaju cisterciti, u narodu poznatiji kao bijeli fratri, i osnivaju opatiju (samostan) Vallis Honesta de Gotho. Zahvaljujući upravo njima, godi¬na 1232. uzima se kao godina osnutka kutjevačkih podru¬ma.

Kutjevo je grad koji ima vinsku povi¬jest, kao niti jedan grad u Hrvatskoj, koja je oplemenjena sa nekoliko legendi koje mogu poslužiti za kreiranje turističke priče sa likom baruna Trenka i carice Marije Terezije. U novom dijelu kutjevačkih podruma smješten je raritetni primjerak ba¬čvarskog zanata i nauke kao neizostavnog dijela vinske tradicije i kulture ovih prostora, a to je gigantski primjerak najvišeg bačvarskog umijeća od točno 53 520 litara. 

Kutjevo d.d. osnovano je nakon Drugog svjetskog rata kao PPK Kutjevo i ubrzo postaje nosilac razvoja Kutjeva i cijelog požeškog kraja. 2003. je privatizirano i danas je najveći hrvatski proizvođač vina. U vinogradima ovog poduzeća uzgajaju se vrhunske sorte grožđa, poput bijelog i sivog pinota, traminca, rajnskog rizlinga, chardonnayja, sauvignona, rizvanca te bijele i crvene plamenke. Od ovih se sorti proizvode vrhunska vina, od kojih svakako treba izdvojiti graševinu koja je poznata i cijenjena i izvan granica Hrvatske.

Voditeljic : Katica Vido, pratnja Mirjana Oroz, Suzana Šnajder