Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

Srijeda, 28 Studeni 2018 10:25

STRUČNA EKSKURZIJA VUKOJEVCI -OSIJEK

15. studenog 2018. 2.a i 3.a razredni odjel posjetili su tradicijskom tkalački obrt „Tkanica“ u Vukojevcima pored Našica.

 

Gosp. Ivica Majurac pokazao nam je postupak izrade tkanina na tklačkom stanu od pripreme tkalačkih shema, snovanja i tkanja.  

Vještinu snovanja i tkanja naslijedio je učeći od svoje pokojne majke, a danas izrađuje razne vrste podložaka, stolnjaka, otaraka kao i vrlo komplicirane motive kao što je simbol dinamovog grba, Hrvatska himna izrađena  tkanjem, lik majke Božje i još puno toga.

Kao veliki zaljubljenik u svoju zemlju i kulturu gospodin Majurac sakupio je svu svoju starinu iz djetinjstva i pohranio je u svoju rodnu kuću, koju smo posjetili nakon radionice snovanja i tkanja .

Etnografska zbirku „Od sjemena lana do tkalačkog stana“  službeno je proglašena od Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i posjeduje preko 200 sačuvanih starina.

Nakon ove izvrsne radionice krenuli smo put Osijeka gdje smo posjetili staru gradsku jezgru Tvrđu i Osječku konkatedralu.

Nakon ugodnog boravka u Osijeku krenuli smo u trgovački centar Portanova u cilju razgledavanja aktualnih modnih trendova i tkanina u prodavaonici centra.

Voditeljica stručne ekskurzije: razrednica 2.a, Vesna Dumančić

Pratiteljica: razrednica 3.a Vera Tomić-Žager