Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

„Izrada i donacija turbana, kapa i sanitetskih marama za onkološke bolesnike Opće županijske bolnice Požega“

naslovna

Početkom nove školske godine 2022./2023. u plan rada Stručnog vijeća tekstil i Školski kurikulum uvrstili smo Projekt - Izrada i donacija marama, turbana i kapa za onkološke bolesnike u požeške bolnice, prema prijedlogu voditeljice projekta Vesne Dumančić.

Materijalna sredstva za kupnju odgovarajućih pamučnih materijala od kojih izrađujemo različite modele navedenih proizvoda osigurali smo iz sredstava koje smo dobili iz javnog natječaja od Plinacro d.o.o. iz Zagreba.

Vrijednost donacije koju smo dobili je 5.000,00 kn za potrebe nabavke odgovarajućih tekstilnih materijala i pomoćnog pribora za ljetne i zimske modele sanitetskih marama, kapa i turbana, a rad djelatnika škole i učenika neće se uračunavati u cijenu proizvoda, već je humanitarne prirode i naša donacija oboljelim osobama.

Završetak Projekta predviđen je do kraja nastavne godine 2022./2023. godine, točnije do konca lipnja 2023. godine.

Projekt je dogovoren s Općom županijskom bolnicom Požega, na prijedlog Obrtničke škole, a Bolnica rado prihvaća suradnju uz napomenu da izrađene modele trebaju dobiti i onkološki bolesnici iz novogradiškog područja koji se liječe u našoj bolnici .

Pretraživanjem na internetu, pronašli smo razne video zapise, tutorijale i krojeve za različite modele marama, kemo kapa i turbana .

Izrađene modele Obrtnička škola će donirati Bolnici, periodično, koliko izradimo s učenicima u zanimanju modni tehničar/krojač.

Za izradu prethodno navedenih modela nabavili smo različite materijale - tkanine (pamučne popeline) i pletiva (pamučni mako i jersey, pamučne felpe i felpine) raznovrsnih dezena i jednobojne, te različite mase izraženo u g/m2.

Nastavnica Marica Kosina iz tekstilne radionica izradila je probne modele marama, turbana i kemo kapa, koje kasnije izrađujemo od materijala kupljenih iz sredstava odobrenih projektom.

Naše učenike uključujemo u Projekt, za sada djelomično, no kasnije vjerujem da će to biti u puno većem opsegu.

Fotografije učenika na nastavi modeliranja modnih proizvoda i izrade modnih proizvoda.

Modeli marama, turbana, kemo kapa fotografiranih na maneken lutki.

Dana 22.12.2022. prema dogovoru s Općom županijskom bolnicom u Požegi predajemo izrađene modele zapakirane u celofanske vrećice, pojedinačno svaki model i skupno po modelima. Uz naše proizvode napisali smo poruku ohrabrenja i čestitke za Božićne i novogodišnje blagdane korisnicima koji će dobili ove proizvode.

Na modelima su ušivnice s nazivom naše škole.

U ovom prvom dijelu našeg projekta donirali smo onkološkom odjelu Požeške bolnice slijedeće:

  • Sanitetske marame – materijal: pamučni popelin - 10 komada
  • Turbani i kemo kape s vezanjem – materijal: pamučni mako i pamučni jersey i - 10 komada
  • Ženske kape - pamučni mako i pamučne felpe i felpine - dvostrane - 11 komada
  • Ženka kapa - Europe style - pamučni jersey - 2 komada
  • Muške kape - pamučne felpe i felpine - 4 komada


Prvi modeli pripremani su dosta užurbano no potpuno nesebično i velikodušno , kako bi našim oboljelim sugrađanima olakšali njihovu borbu s bolešću te da osjete malo topline, ne samo od kapa i turbana već i topline oko srca u ovo božićno vrijeme. Nakon ovoga prvoga dijela želim zahvaliti svima koji su pomogli da se ovaj Projekt realizira, svima koji su dali svoj možda mali ali vrlo važan prilog realizaciji projekta, jer bez svega toga naši modeli ne bi vidjeli svjetlo dana.

Fotografije posjeta Bolnici, 22.12.2022. godine

Na koncu zahvaljujem ravnatelju Opće županijske bolnice Požega dr.sc. Ivanu Vukoja, dr.med.pomoćnici ravnatelja za sestrinstvo Silviji Marić, mag.med.techn i glavnoj medicinskoj sestri Matei Paun s onkološkog odjela na srdačnom prijemu i prihvaćanju suradnje između naših ustanova, s nadom da će dati pozitivne plodove na obostranu korist, a našim sugrađanima olakšati jedan mali dio njihove borbe s bolešću.

Voditeljica projekta Vesna Dumančić, dipl. ing. odjevne tehnologije

Natječaj za popunjavanje radnog mjesta
OBAVIJEST - Raspored sistematskih pregleda za učen...

Povezani postovi