Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

Istaknuto 

Retrospektiva kolekcija Obrtničke škole Požega

WhatsApp-Image-2022-12-05-at-08.19.25

U Gradskoj knjižnici Požega postavljena je izložba "Retrospektiva kolekcija" tekstilnog sektora Obrtničke škole Požega koji je nastao posljednjih nekoliko godina u sklopu redovne nastave.

Odabrane kolekcije su inspirirane književnim djelima i ovom izložbom su stigle u prostor odakle su i potekle, među likove i događaje iz književnih dijela koja su bili nadahnuće učenicama Obrtničke škola Požega iz zanimanja modni tehničar i krojač. Na taj način vidljiv je njihov kreativni i stvaralački rad.

Modna kolekcija Kako je Potjeh tražio istinu je inspirirana istoimenom bajkom Ivane Brlić Mažuranić. Kolekcija je namijenjena ženama koje vole prirodu i udobnost odjevnih predmeta. Kolekcija je izrađena od lanene tkanine. Lan je prirodno vlakno, vrlo ugodno za nošenje s izraženim svojstvom gužvanja, što ovoj kolekciji daje jedan rustikalni izgled koji je još naglašen naborima i vrpcama. Bajka koja je poslužila kao inspiracija je puna kontrasta tako da su odabrane svijetlo krem i tamno smeđe boje, tonovima koje nalazimo i u prirodi. Crvena boja je akcentna s obzirom da je pouka bajke da se istina nalazi srcem, a ne razumom.

Kako je samo jedna istina, tako se na svakom odjevnom predmetu nalazi samo jedno srce.

Srce je od vunenog velura i ručno našiveno na svakom odjevnom predmetu, ali na drugom mjestu tako da ga se treba potražiti.

Kako bi potaknuli i što više oživjeli kulturu čitanja učenice zanimanja modni tehničar Obrtničke škole Požega su inspiraciju za svoj kreativni rad pronašle i u ljubavnom romanu Jane Austen „Ponos i predrasude".

Inspirirane romanom i njegovim likovima stvorile su modne kreacije koje su izradile od odbačenih materijala, kako bi promatrače potakli na doživljaj lijepoga, kreativnost, na važnost čitanja kao i na svijest o održivosti i nužnosti reciklaže u današnjem vremenu.

Igrom asocijacija nastala je i modna kolekcija Lovkinje koja tematski nadopunjuje vrijeme i prostor viktorijanskog doba kada je plemstvo uživalo u aktivnostima u prirodi kao što je lovstvo. I danas u našoj Slavoniji se njeguje i potiče lovni turizam gdje bi modeli kolekcije pronašli svoje mjesto u promidžbi i prezentaciji njihovih događanja.

Samu izložbu Retrospektiva kolekcija uobličile su profesorice Katarina Bajt i Vera Tomić Žager.

Tijekom svečanosti otvorenja izložbe učenica Glazbene škole Požega Lara Grbac na gitari je izvela dvije skladbe Fernando sor etida i Neno Muntić Kapljice.

Zahvaljujemo se na posjeti i vjerujemo da će te uživati u postavljenoj izložbi.

Izložba se može posjetiti tijekom mjeseca prosinca  

Obilježen Dan šećerne bolesti
Sportski uspjesi - futsal

Povezani postovi