Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

Soboslikar

Bojenje i ukrašavanje unutrašnjih, a kojiput i vanjskih, zidova zgrada posao je soboslikara. Ličilac, a to je zapravo “druga polovica” istoga zanimanja, liči drvene, metalne ili kamene dijelove građevina.

Soboslikari najprije različitim postupcima – struganjem, izravnavanjem, čišćenjem – pripremaju zidove za bojenje. Zatim, najčešće u više navrata, premazuju površine gotovim ili djelomično gotovim bojama. Osim različitih vrsta boja, upotrebljavaju vapno, kredu, ljepilo i poseban sapun. I ličioci moraju površine, npr. vrata, prozorske okvire prozora i dr., pripremiti za ličenje. Bruse, stružu ili spaljuju stari sloj boje, a ako rade s površinama koje prvi put liče, čiste ih, izravnavaju eventualne male udubine, nanose sloj temeljne boje. Kao i soboslikari, kistovima, valjcima ili posebnim prskalicama nanose različite vrste boja. U posljednje vrijeme soboslikari i ličioci postavljaju (lijepe) tapete u stambenim i poslovnim prostorima.

 

Soboslikari i ličioci najčešće rade u poluzatvorenim, katkada i u zatvorenim, prostorima, u različitim položajima tijela, ali najčešće stojeći na tlu, ljestvama ili skeli.

Poželjne osobine

Zanimanje zahtijeva opću tjelesnu spretnost i pokretljivost. Potrebne su mirne i precizne ruke, zdrave noge, dobar vid uz vrlo dobro razlikovanje boja i svjetlina. Poželjan je, dakako, smisao za lijepo, dekorativno i skladno. Alergijske bolesti – osobito kože i dišnoga sustava – ograničena pokretljivost tijela i udova, teža oštećenja vida i sluha neke su od zapreka uspješnom bavljenju ovim zanimanjem.

Osposobljavanje

Soboslikari i ličioci za sada se u nas školuju u obrtničkim školama, a naukovanje – jer je ugovor o naukovanju s ovlaštenim obrtnikom uvjet za upis – traje tri godine. Kad završe školu, stječu stručni naziv ličilac-soboslikar.