Odgovor na članak objavljen na 034 portal-u 15.8.2021. pod naslovom „Ako Orljava ode u stečaj treba li Obrtnička škola ukinuti zanimanja krojač/modni tehničar?“

034

Ponukani napisima i zaključcima u navedenom članku, imamo potrebu cijenjenom čitateljstvu predočiti činjenice o školovanju u zanimanjima krojač i modni tehničar.

Izražavamo žaljenje zbog izuzetno teške situacije u firmi „Orljava d.o.o." s kojom smo uspješno surađivali na EU projektima koje je provodila škola, te na izradi strateških dokumenata za nova zanimanja u sektoru mode i tekstila. Duži niz godina svjesni smo kako tekstilna industrija ne može opstati radeći usluge šivanja te svoje učenike pripremamo za oblik tekstilnog biznisa koji podrazumijeva fleksibilne, manje proizvodnje vlastitih proizvoda i usluga.

Obrtnička škola obrazuje učenike za temeljna trogodišnja zanimanja od kojih je jedno i krojač – deficitarno zanimanje u Republici Hrvatskoj, stipendirano državnom stipendijom u iznosu od 1500 Kn mjesečno. Učenici u navedenom zanimanju stječu stručna znanja i vještine koje su potrebne na našem tržištu rada. Osim stručnih znanja, razvijaju kreativnost i poduzetničke vještine kako bi postali samozapošljivi.

U gradu Požegi, trenutno uspješno radi desetak modnih/krojačkih salona, čije su vlasnice uglavnom naše bivše učenice.

Modni tehničar je zanimanje koje u svom kurikulumu uključuje poznavanje povijesti mode i kostima, modnih trendova i modne scene, rad na specijaliziranim računalnim programima dizajna i konstrukcije i modno poslovanje. Učenici uče kroz projektnu nastavu pri čemu razvijaju samostalnost, kreativnost i inovativnost. Program u potpunosti nudi mogućnost stjecanja suvremenih znanja bez kojih danas niti jedna modna tvrtka koja se bavi razvojem vlastitih proizvoda ne može poslovati. Svjesni sadašnjih i budućih potreba u sektoru mode, te promjena paradigme o modi i tekstilu na svjetskoj razini, naši učenici stječu znanja o održivoj modi, recikliranju tekstila, potrebi očuvanja hrvatske kulturne baštine, te stvaranju hrvatskog modnog identiteta.

Svoju uspješnost u struci, učenici potvrđuju kontinuiranim osvajanjem medalja na državnim natjecanjima, te se škola pozicionirala kao škola koja obrazuje najbolje krojače i modne tehničare u RH unazad 8 godina. Ukupno osvojenih 9 zlatnih, 5 srebrnih i 3 brončane medalje.

Kvalitetu obrazovanja potvrdile su i naše učenice koje su uspješno na europskom ( Euroskills 2018. - Budimpešta) i svjetskom natjecanju (Worldskills 2019. - Kazan) u strukovnim vještinama zastupale RH u sektoru tekstila.

Učenici zanimanja modni tehničar također, uspješno nastavljaju obrazovanje na Tekstilno-tehnološkom ili drugim fakultetima, ovisno o svojim afinitetima nakon završene srednje škole.

Tržište rada za naše učenike kao i za sve ostale učenike je područje Republike Hrvatske, ali svojim znanjima mogu uspješno konkurirati na tržištu cijele Europske unije. Učenjem kroz projektnu nastavu stječu vještine koje im kasnije omogućavaju laku prilagodljivost različitim vrstama poslova te se uglavnom brzo zapošljavaju. 

Nastavnici RCK Ugostiteljsko-turističke škole na s...
Natječaj za popunjavanje radnog mjesta
© 2015 Obrtnička škola Požega - design by Medialive