Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

Konferencija „Ugostiteljsko-turistički VirtuOS-i → jačanje kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu“

eu_esf

RCK UTŠO organizirala je u petak, 8. listopada 2021. godine u Hotelu Osijeku konferenciju „Ugostiteljsko-turistički VirtuOS-i → jačanje kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu" u okviru projekta UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. RCK Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku (UTŠO) jedan je od 6 regionalnih centara kompetentnosti (RCK) u sektoru turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj.

Konferenciji, koja je obuhvatila sve relevantne dionike sektora turizma i ugostiteljstva, obratili su se župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je naglasio važnost razvijanja ljudskih potencijala s ciljem postizanja gospodarskog rasta i zapošljavanja. „Centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole omogućit će nam nadogradnju i kvalitetno obrazovanje kao pripremu za tržište rada. Ugostiteljsko-turistički smjer i njegov razvoj ne samo u smislu školovanja kadrova nego i u smjeru turizma omogućit će mladim ljudima da završe svoje školovanje ovdje što je i briga svih nas odgovornih za ovu zajednicu odnosno Osječko-baranjsku županiju i time je nadograđujemo." 

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin: „ RCK UTŠO je nadaleko poznata i iznjedrila je stručnjake raznih profila. Ovim projektom podići ćemo to na još višu razinu. Također treba naglasiti što se na ovaj način čini jest promocija strukovnog obrazovanja. U proteklih nekoliko desetljeća vidimo probleme nastale zanemarivanjem važnosti strukovnog obrazovanja a s RCK promoviramo strukovno obrazovanje i dižemo ga na višu razinu. Vjerujem da će naši osnovnoškolci i njihovi roditelji uvidjeti mogućnost nastavljanja strukovnog obrazovanja u Gradu Osijeku a RCK će pomoći da imamo kvalitetnije stručnjake i bolje obrazovanje." 

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić istaknuo je važnost stvaranja modernih strukovnih škola odnosno centara gdje se učenici obrazuju za izabrane kvalifikacije. „RCK-ovi su pogledali u budućnost i hrabro napravili iskorak s glavnim ciljem- omogućiti našim učenicima organizaciju nastave u skladu s vremenom u kojem žive i budućim izazovima. Namjera uspostave RCK-ova jest da se na regionalnoj razini stvore obrazovni centri tako da se kompetenciju ne moraju tražiti negdje drugdje nego će ih učenici pronaći ovdje i primijeniti na regionalnoj, nacionalnoj ili široj europskoj razini." 

Ravnatelj RCK UTŠO Andrej Kristek pojasnio je što nosi projekt RCK VirtuOS: „VirtuOS je srž reforme strukovnog obrazovanja. Važno nam je da se načini učenja i poučavanja i pristup istima trebaju zaokrenuti u drugom smjeru. Vjerujemo da će izrada ovih programskih paketa to i omogućiti te da će zanimanja u našem sektoru postati atraktivnija i zanimljivija. Kroz učenje temeljno na radu i naglaskom na praktičnom radu privući će nove učenike, a poslodavci će ih prepoznati kao stručnjake u njihovom području, ključnima za rad u njihovim gospodarskim subjektima."  

Teme konferencije kojoj je svrha jačanje kompetencija u sektoru turizma i ugostiteljstva bila je prožeta temama usmjerenih na razvoj i modernizaciju postojećih obrazovnih programa te perspektivu i prioritete strukovnog obrazovanja. Konferencija je prvi korak u postupku izrade standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i strukovnog kurikuluma što je ujedno i jedna od osnovnih aktivnosti projekta VirtuOS. Nakon konferencije organiziran je i okrugli stol na temu „Ključne kompetencije u području turizma i ugostiteljstva" u kojem su sudjelovali svi relevantni dionici iz područja ugostiteljstva i turizma. 

Za projekte Regionalnog centra kompetentnosti osigurana su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 95.673.388,62 kuna i financiraju se iz dva fonda - Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2020 – projekt RCK VIRTUS i Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014- 2020 – projekt RCK VirtuOS.

Popis kandidata za testiranje
Projekt VIRTUS: Učenici i nastavnici pripremajući ...