By Mario Tauš on Četvrtak, 18 Svibanj 2023
Category: Blog

Radionica "Zero waste"

Dana 16.5.2023. u našoj školi održana je radionica "Zero waste riba japanskim tehnikama" u novom praktikumu kuharstva koji je opremljen u okviru VirtuOs programa RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek kojoj je naša škola partner u projektu.
Radionicu je mentorirao chef Goran Kunce, a na radionici su sudjelovali učenici 2.f/g i 3.f/g razrednog odjeljenja sa nastavnicom Andrejom Katarinom Uremović.

Zero waste je koncept načina života koji promovira i razvija svijest za život bez stvaranja otpada, očituje u svim segmentima ljudskih djelatnosti, pa tako i u gastronomiji.
Temeljna načela zero wate pokreta su "5 Rs" :
REFUSE - odbij (kupovinu nepotrebnih stvari)
REDUCE - smanji (ono čime se inače koristiš)
REUSE - ponovno iskoristi (stvari koje već imaš)
RECYCLE - recikliraj (razvrstavaj otpad i stvarima koje su izgubile svrhu promjeni namjenu)
ROT - truli (kompostiraj)

Naši učenici su na radionici imali priliku vidjeti kako se Zero waste može primijeniti na ribu pripremanu japanskim tehnikama, a kako je sama radionica izgledala i rezultate rada mentora i učenika možete vidjeti na priloženim slikama. 

Related Posts

Leave Comments