Službeni internet portal Obrtničke škole u Požegi

obrtnicka banner top2

Raspored šk. zvona

Prije podne

satvrijeme
17,10 - 7,55
28,00 - 8,45
38,50 - 9,35
49,45 - 10,30
510,35 - 11,20
611,30 - 12,15
712,20 - 12,55

Poslije podne

satvrijeme
113,15-14,00
214,05-14,50
315,00-15,45
415,50-16,35
516,45-17,25
617,30-18,10
718,15-18,55

Znanje na djelu - Valamar Rivijera

Zaklada Znanje na djelu, uz podršku partnerske tvrtke Valamar Rivijeri d.d. organizirala je 12. i 13. listopada 2017. godine program Istražujem svijet rada koji je učenicima predstavio širok spektar mogućnosti razvoja karijere u turističkim zanimanjima te im ukazao na različite kompetencije neophodne za svako pojedino zanimanje. Učenici su imali priliku postavljati pitanja i razgovarati o mogućnostima studentske prakse i zapošljavanja te se upoznati s trendovima u turističkom poslovanju, a posebno je zanimanje izazvalo predavanje sommeliera te kratki tečaj izrade koktela.

Edukativni posjet organiziran je za 45 učenika iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek zatim Obrtičke škole iz Požege te Industrijsko-obritničke škole Nova Gradiška.

bd1b0f23 0600 4074 9fda d8fb8ef73071

16b907a0 abeb 403e aa5a cdb2c6ded9ea

48771996 04d7 40e7 ab75 7e5061fab0e8

Recept tjedna - Rideshajmska kava

Rüdesheim na Rajni vrijedi posjetiti zbog idilične prirode, dvoraca i vinogada, a dok planirate posjet ovom Njemačkom biseru, otputujte u mislima uz gutljaje njihova specijaliteta koji diže iz mrtvih.  Riječ je o kavi koju je prvi put smućkao televizijski chef Hans Karl Adam prije 60 godina, a zahvaljujući tajnom sastojku, ostala je do danas popularna u kafićima Rüdesheima. Nijemci tradicionalno koriste brendi Asbach Uralt koji, zahvaljujući posebnoj aromi, može stati uz bok najfinijim konjacima. Dok ne kušate original, bit će dobar i neki drugi, naš ili strani brendi.

Sastojci za rideshajmsku kavu:

400 ml vode
50 g mljevene kave
4 žlice slatkog vrhnja
40 g fine tamne čokolade
8 kocki šećera
3 žlice brendija

Priprema: 

1. Zakuhajte vodu. Stavite mljevenu kavu u zagrijanu posudu pa je prelijte vrućom vodom.

2. Dodajte nekoliko kapi hladne vode da se kava slegne. Ostavite poklopljeno oko pet minuta. 

3. Dobro istucite slatko vrhnje. Tanko naribajte čokoladu. Stavite kocke šećera u šalice, poškropite ih brendijem i lagano zapalite šibicom.

4. Prelijte ih kavom. Potom dodajte tučeno slatko vrhnje i pospite ga čokoladom.

Svjetski dan turizma

 

Svjetski dan turizma 27. rujna

 

Povodom obilježavanja Međunarodne godine održivog turizma za razvoj, Svjetska turistička organizacije (UNWTO) objavila je promotivni video te brošuru "Savjeti za odgovornog putnika"

„Savjeti za odgovornog putnika“ napravljeni su na osnovu UNWTO-vog Globalnog etičkog kodeksa za turizam, a sastoji se od načela priređenih s ciljem da budu vodič glavnim sudionicima u razvoju turizma.

Između ostalih, savjetuju putnike kako se ponašati i snalaziti u stranim destinacijama te govori o imperativu poštovanja domaćina i zajedničke baštine, ekološkoj osviještenosti, važnosti informiranosti putnika te njihovoj obzirnosti prema nacionalnim zakonima i propisima.

Naglašava također kako putnička kultura nalaže da se potiče nacionalno i lokalno gospodarstvo, kupovinom domaćih rukotvorina i proizvoda. Na taj način se promiče i lokalno obrtništvo, a kupnja i konzumacija autohtonih proizvoda od tradicijskih suvenira sve do gastronomske ponude, pomaže u stvaranju prepoznatljivosti destinacije i ujedno potiče rast i razvoj malih obrtnika.

 Pogledajte live stream stream svečane proslave povodom održavanja svjetskog dana turizma u Dohi http://wtd.unwto.org/official-celebration 

Ugostitelji u akciji uređenja škole

U subotu 25.ožujka učenici ugostiteljskih zanimanja 1.fg, 3.h, 4.h i 2.h uređivali su okoliš škole na prijedlog Higijensko estetske komisije. Sadili su cvijeće, čupali travu, sakupljali smeće. U akciji su sudjelovali profesori M.Levar, K. Bajt, K. Vido M. Kakuk i J. Glibo. Sve se odvijalo pod stručnim vodstvom tajnika škole I. Kosine. Zahvala svima koji su sudjelovali u akciji. 

 

 

Pobjednički koktel "Maihini"

Receptura za dugu barsku mješavinu - Maihini

  • 2 cl Sambuca liker
  • 2 cl Triple sec 
  •  2 cl Blue curacao
  •  2 cl Liker od kokosa

DSC01317 Custom

Učenica 4.h razreda Danijela Kršulj s mentoricom Helenom Bunjevac-Grahovac

Grand Prix za Obrtničku školu na Kupu ugostitelja

Ove godine na natjecanju Kup ugostitelja "Sv.Grugur" sudjelovalo je 40-ak učenika iz šest škola iz četiri županije sa svojih 13 mentora, Obrtnička škola Požega, Virovitica, Županja, Osijek, Đakovo i Zagreb. Učenici su se natjecali u sedam kategorija - flambiranje slanih jela, flambiranje slatkih jela, pripremanje kratkih mješavina u barskoj čaši, pripremanje dugih mješavina u ručnom mješaču, pripremanje bezalkoholnih mješavina u električnom mješaču, pripremanje barskih mješavina slobodnim stilom te sljubljivanje vina uz izrađene flambirane uratke.

Učenici Obrtničke škole Obrtničke škole osvojili su ovogodišnji Grand Prix. Čestitamo!

DSC 0643

 Rezultati natjecanja:

       Flambiranje slatkog jela:

          1. mjesto osvojile Martina Leaković i Antonija Franjić

          2. mjesto osvojile Gabrijela Križić i Josipa Balinčić

          3. mjesto osvojili Leonardo Đurček i Antonia Ivanović

     Flambiranje slanog jela:

          1. mjesto osvojili Leonardo Đurček i Antonia Ivanović

          2. mjesto osvojile Marija Đaković i Ivana Abramović; Obrtnička škola Požega, mentor: Zvonimir Škopec

          3. mjesto osvojile Josipa Balinčić i Gabrijela Križić

     Pripremanje kratkih mješavina u barskoj čaši:

          1. mjesto osvojila Danijela Kršulj; Obrtnička škola Požega; mentor: Helana Bunjevac

          2. mjesto osvojila Dorotea Benčerić

          3. mjesto osvojio Patrik Ofenbeher

     Pripremanje dugih mješavina u ručnom mješaču:

          1. mjesto osvojila Karla Matešić

          2. mjesto osvojila Christina Oltean

          3. mjesto osvojila Ena Valentić; Obrtnička škola Požega, mentor: Zvonimir Škopec

     Pripremanje barskih mješavina slobodnim stilom:

          1. mjesto osvojio Marin Prpić; Obrtnička škola Požega, mentor: Zvonimir Škopec

          2. mjesto osvojio Marko Višek

          3. mjesto osvojio Matej Renka; Obrtnička škola Požega, mentor: Hrvoje Vlahov

     Sommelier junior:

          1. mjesto osvojila Ivona Bošnjak; Obrtnička škola Požega, mentor: Andreja Drkulec

          2. mjesto osvojila Marina Svetec Obrtnička škola Požega, mentor: Andreja Drkulec

          3. mjesto osvojio Anto Andrijević Obrtnička škola Požega, mentor: Andreja Drkulec

     Pripremanje bezalkoholnih mješavina u električnom mješaču

          1. mjesto osvojila Valentina Pacl

          2. mjesto osvojila Monika Hanžek

          3. mjesto osvojila Valentina Valenta; Obrtnička škola Požega, mentor: Zvonimir Škopec  

 Pogledajte fotogaleriju Kupa ugostitelja 2017.

Zna li Slavonija nahraniti gosta?

U sklopu projekta Muzej u loncu, Gradski muzej Požega i Obrtnička škola Požega, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture organizirali su trodnevnu  radionicu pripremanja zaštićenog vinogradarskog ćevapa i odabranih jela Muzeja u loncu za domaće ugostitelje pod vodstvom majstora kuhara Branka Ognjenovića i dr. sc. Davora Perkova. Radionicaje održana od 9 do 11. siječnja,  a upravo posljednji dan održan je okrugli stol “Zna li Slavonija nahraniti gosta” i kušaonica odabranih jela.

O nama

Počeci obrazovanja učenika (šegrta) datiraju iz druge polovine 18. stoljeća, točnije obuka učenika počela je školske 1854./55. godine. Šegrtska škola osnovana je 30. ožujka 1887. godine sa stolarskim, kolarskim, remenarskim, postolarskim, kovačkim i drugim zanatima.

Škola kroz godine mijenja nazive Zanatsko trgovačka škola, Škola za učenike u privredi i 1954. godine osniva se Centralna škola učenika u privredi kao samostalna ustanova.

Od 1960. godine Škola se naglo razvija tako da se i broj učenika naglo povećava, praktični rad se obavlja kod privatnika ili u radnim organizacijama društvenog sektora sa čistim odjeljinjima i s više struka.

Privredna i društvena kretanja uvjetovala su promjene u obrazovnju tako da se referendumom 1976. godine sve srednje škole spajaju u Centar za usmjereno obrazovanjekoji počinje s radom od 01. rujna 1976. godine.

 

Opširnije

Kontakt

OBRTNIČKA ŠKOLA POŽEGA
OSJEČKA 33
34000 POŽEGA

email: obrtnicka.skola@po.t-com.hr

ZBORNICA  034/ 271-711
TAJNIK 034/ 273-992   (FAX)
RAČUNOVODSTVO 034/ 273-292
CENTRALA 034/ 272-992
PEDAGOG 034/ 312-935

STOLARSKA RADIONICA 034/ 312-936
VODITELJ SMJENE 034/ 312-218
TEKSTILNA RADIONICA 034/ 271-591
GRADITELJSKA RADIONICA 034/ 271-601

RAVNATELJICA 034/ 271-140
KNJIŽNICA 095/856-4443

Please publish modules in offcanvas position.